Cum să agăţi

La șto • de Criticul miercuri, 21 decembrie 2011, 13:38

Poate părea ciudat acum, însă înainte să ajung bogat şi faimos, eram un tip ca oricare altul. Frumos nu-s, hainele nu crapă pe mine când flexez braţul şi – mare surpriză – nici sensibil sau romantic din cale-afară nu prea sunt. În acea perioadă din viaţa mea când femeile încă nu mi se-nghesuiau la uşă să le semnez pe buci, să-i zicem evul mediu, am fost nevoit să recurg la diverse şiretlicuri ca să pot răzbate. Foarte utile în acest sens s-au dovedit cunoştinţele mele în materie de vânzări. Dar acum că întorc ţâţe cu lopata, nu mai am nevoie de aceste tehnici; şi pentru că sunt atât de mărinimos, am să le împart cu voi.

Vânzătorul lu' peşte

Semnaţi aici, dezbrăcaţi-vă şi de restul mă voi ocupa eu!

1. Tehnica piciorului-în-uşă. Aceasta este o veche şi binecunoscută tehnică de manipulare psihologică, utilizată de oamenii de vânzări de pretutindeni, care îşi arată eficienţa şi pe piaţa suprasaturată a futaiului. Ce trebuie să faci este să-i soliciţi tipei o favoare neînsemnată şi uşor de realizat. Dacă o obţii pe aceasta, atunci în mintea ei va fi deja obişnuită să zică „da”, aşa că îţi va ceda şi ceva mai important. Exemplu:

– Scuzaţi-mă domnişoară, îmi puteţi spune vă rog cât este ceasul?
– Trei jumate.
– Mulţumesc frumos. Dacă nu vă deranjează prea tare, aş putea îndrăzni să vă rog să-mi faceţi o muie?

2. Tehnica uşii-în-nas. Această tehnică este oarecum inversul celei de mai sus. Ea constă în a solicita ceva absurd ce nici nu ne aşteptăm a fi îndeplinit, după care cerem ce voiam să obţinem iniţial, lucru care, prin puterea contrastului, va părea a fi o concesie din partea noastră, invocând astfel principiul reciprocităţii în cealaltă persoană. Exemplu:

– Scuzaţi-mă domnişoară, sunteţi dispusă să vă lăsaţi legată fedeleş şi futută barbar de către mine şi alţi 5 prieteni în parcul central mâine la amiază?
– <înjurături de mamă sau alt răspuns negativ la fel de irelevant>
– Atunci în mod sigur măcar o muie mică puteţi să-mi faceţi acum în budă, unde nu ne va vedea nimeni.

3. Tehnica piciorului-în-gură. Vă rog să nu vă luaţi după denumire, această tehnică nu constă în a da un picior în gură femeii. Un bărbat adevărat nu dă picioare în gură decât altor bărbaţi, câinilor agresivi şi copiilor enervanţi. Piciorul-în-gură constă în adresarea simplei întrebări: „Cum te simţi?„, după care, în cazul în care răspunsul este pozitiv, persoana respectivă va tinde să se comporte în concordanţă cu starea declarată, chiar şi atunci când îi adresăm o cerere care în mod normal ar fi scos-o din sărite. Exemplu:

– Bună ziua, cum vă simţiţi?
– Foarte bine, mulţumesc.
– Minunat! Atunci sigur nu v-ar deranja să îmi faceţi o muie.

4. Tehnica impersonării unei autorităţi. În cursurile de vânzări este binecunoscut exemplul vânzătorului de maşini second hand care se îmbracă în preot şi vinde mai mult decât toţi colegii săi, pentru că clienţii (cel puţin cei credincioşi) îl percep ca fiind o figură autoritară. Straiele preoţeşti pot fi o idee bună şi în cazul de faţă. Exemplu:

„Fata mea, mi-a apărut Isus în somn azi-noapte şi mi-a zis că găseşte oportun să îmi faci o muie.”

Sau puteţi folosi la fel de bine nişte haine de poliţist.

„În numele legii, treci în genunchi şi deschide-mi şliţul.”

Circumstanţele în care pot fi folosite aceste tehnici sunt nenumărate, iar posibilităţile sunt limitate numai de imaginaţia voastră. Succes la vânzări!