Tribalism, bigotism și smardoială

Pe bune • de Criticul 22/07/2015
Maimute care se bat

Când eram mic și mă jucam cu alți copii în fața blocului, unii dintre băieţi (care probabil au ajuns smardoi sau altă marcă de cocalari) se legau de copiii de la alte blocuri care treceau pe acolo: tot »

Eşti mai prost decât crezi

Pe bune • de Criticul 15/12/2014
caveman

Fă cunoştinţă cu Vasile, strămoşul nostru.

Vasile e omul peșterilor. Nu în sensul de speolog sau de Arsenie Boca, ci de exemplar tipic al unei specii de primate asemănătoare cu cimpanzeul, care a învăţat să dea cu bâta şi să arunce cu pietre.

tot »

Rezervorul de budă, eterna provocare

Pe bune • de Criticul 14/05/2014
Rezervoreanu

După atâtea secole de ingeniozitate umană, în care am trimis oameni pe lună, am înălţat piramide şi zgârie-nori, am spart atomul şi cele mai strălucite minţi au observat că melcii-banană îşi mănâncă reciproc pulile, tot n-am reuşit să construim un rezervor de budă ca lumea. tot »

Dreptul la critică

Pe bune • de Criticul 25/12/2012

Vreau să mă leg azi de o eroare în gândire destul de comună, pe care o observ tot mai des de când am început să scriu pe aici. Sună cam aşa:

Nu ai dreptul să critici dacă nu poţi face tu mai bine!

Asta se traduce în felul următor: tot »

La anu’

Pe bune • de Criticul 09/01/2012

Anul nou vine întotdeauna cu o doză exagerată de optimism. 2011 a fost de căcat, dar 2012 o să ruleze suprem. Lumea crede că imediat ce bate ceasul ora zero, în mod magic o să devină foarte ușor să-și înlocuiască obiceiurile proaste cu altele benefice, așa că – ce moment mai bun pentru o schimbare radicală în bine? tot »

Triumful mediocrităţii

Pe bune • de Criticul 06/10/2011

Înainte de a începe să citiţi acest articol, vă rog să răspundeţi în gând la următoarea întrebare.

O Dacie pe care a fost lipită o emblemă BMW este:
a) un BMW
b) tot un hârb de Dacie

Gata?
Dacă aţi răspuns a), vă rog să mergeţi pe alt site, căci cel de faţă nu se potriveşte calibrului dvs. intelectual. În caz contrar, puteţi citi mai departe. tot »

De ce există fotbal şi tocuri înalte

Pe bune • de Criticul 12/08/2011

Se spune că pe femei nu le interesează sportul pentru că nu sunt competitive. Nu-i aşa. Femeile sunt la fel de competitive ca şi bărbaţii; diferă doar miza.

Bărbaţii concurează pentru recunoaştere.
Femeile concurează pentru atenţie.

tot »

Secretul relaţiilor la distanţă

Pe bune • de Criticul 01/07/2011

Se întâmplă destul de des ca două persoane să se placă destul încât să-şi dorească să rămână împreună chiar după ce circumstanţele îi despart fizic pentru mai mult timp. Poate ai cunoscut-o la mare, i-ai dat-o în primire trei zile la rând şi a fost mega mişto, dar ea era din Beba Veche şi tu din Sulina. Sau v-aţi combinat la beţie în club şi totul a fost idilic vreme de trei ore, dar apoi valorile şi idealurile lui l-au îndemnat să se alăture cauzei Khmerilor Roşii din Cambodgia şi e nevoit să te părăsească. Sau poate gagiul e cioban şi îţi explică cu lacrimi în ochi cum stă treaba cu transhumanţa.

tot »