Capul lui Băse vrem?

Blog • de Criticul luni, 16 ianuarie 2012, 16:25

Bun, ieşim în stradă, aruncăm cu pietre, dăm buleală maximă, dar ştie cineva cu ce scop?

Suntem supăraţi, suntem indignaţi, vrem să arătăm „că-n aste mâini mai curge” şi-aşa mai departe. Toate astea-s bune şi frumoase. Dar să presupunem că mergem la marinar acasă şi, ca în clasica nuvelă a lui Negruzzi, iese armașul şi ne-ntreabă: ce vreți și ce ceriți?

„Prostimea rămasă cu gura căscată. Ea nu se aștepta la asemenea întrebare. Venise fără să știe pentru ce au venit și ce vrea. Începu a se strânge în cete, cete, și a se întreba unii pe alții ce să ceară.”

Protest

Ete c-am făcut și focul. Cum de ce? De ceată.

Să nu se înţeleagă greşit. Băse şi cu clica lui trebuie să dispară. Iar eu susţin din principiu cam orice iniţiativă de protest, pentru că românul e prea pasiv şi fatalist şi prea şi-o ia în barbă fără să crâcnească. În plus, e bine ştiut: baza unei democraţii funcţionale este frica. Orice guvern trebuie să se teamă de poporul pe care-l serveşte. Altfel se culcă pe-o ureche şi începe să-l fure, cum de altfel se întâmplă și la noi de vreo două decenii.

Dar să dai foc la maşinile unor oarecare şi să arunci cu pietre după jandarmii care îşi fac datoria înseamnă să te pişi fix pe aceleaşi legi pe care îţi doreşti să le respecte cei împotriva cărora protestezi.

Aşa că hai la scandal, dar nu ca nişte dobitoace. Înainte să distrugem chestii la întâmplare, să ne gândim dacă asta ne ajută să obţinem ceea ce vrem. Vrem demisia guvernului? Alegeri anticipate? Vrem ca Băsescu să-i ceară scuze public lui Arafat şi să-l repună în funcţie?  Atunci asta să scrie pe pancarte, nu „Hoţii”. Și lăsați bâtele acasă până știți în ce vreți să dați cu ele.