Logica răului cel mai mic

Pe bune, Pulitică • de Criticul sâmbătă, 25 mai 2019, 02:14

Se apropie votul de duminică și, ca de fiecare dată, nu există nicio variantă bună. Există numai variante rele și foarte rele.

Problema nu-i specific românească. Peisajul deciziilor ce trebuie luate în spațiul politic (economic, social) în sec. XXI a devenit prea complex pentru înțelegerea umană. Poate cândva o să inventăm o inteligență artificială care să guverneze bine. Până atunci însă, ne bazăm pe oameni, care sunt proști și coruptibili – mai ales cei care întră în politică. Politica atrage lichele și sociopați. Pe sociopat îl doare-n pulă de tine, prin definiție.

Așa că mulți spun că n-au cu cine și că nu votează. Pare la mintea cocoșului. De ce să votez dacă tot rău o să iasă?

Ei bine, votezi pentru că e foarte important CÂT de rău o să iasă. E cale lungă de la RĂU la FOARTE RĂU. De fapt, diferența e mult mai importantă decât cea între RĂU și BINE.


Când e bine, mănânci friptură cu cartofi prăjiți. Când e rău mănânci pâine cu sare. Când e foarte rău mănânci scoarță de copac. E bună o friptană când ți-e poftă, dar e de 100 de ori mai bună pâinea când mori de foame.

Sau imaginează-ți scenariul următor.

Ești într-un episod din Star Trek și ajungi pe planeta Chlamydia II unde există o societate umanoidă la fel ca a noastră, cu o singură diferență: În această societate, cea mai serioasă crimă este scobitul în nas.

Există un număr de păreri legat de cum se poate rezolva problema. Cei mai liberali consideră că ar trebui să primești doar o amendă dacă ești prins cu degetul în nas. Însă cele mai populare două partide sunt conservatoare și propun niște soluții preventive, care să oprească odioasa crimă înainte să se întâmple.

Partidul #1 propune să li se taie degetul arătător de la mâna dreaptă tuturor cetățenilor, încă de la naștere.

Partidul #2 propune să li se taie toată mâna, ca nu cumva să se scobească cu alte degete.

La TV și în presă, apar interviuri cu unii membri ultra-conservatori din Partidul #2 care consideră că ar trebui să se taie AMBELE mâini, ca să fim absolut siguri că această crimă oribilă va fi stârpită pentru totdeauna. Iar criminalilor condamnați de scobit în nas, să li se taie și capul, ca să nu mai aibă nas în care să-și bage degetul.

Un reporter mai băgăcios află că niște membri de căpătai din Partidul #2 dețin firme de tăiat mâini.

Partidul #2 conduce în sondaje.

Mergi la vot sau stai acasă?

„Nu mă duc la vot ca să protestez că n-am o opțiune bună” parcă nu mai sună la fel de inteligent în situația asta.

Pot să-i înțeleg pe idealiștii dezamăgiți. Ei nu s-au născut blazați, ci și-au tocit păsarea până la indiferență pe măsură ce-au acumulat deziluzii. Cred că pricep asta mai bine decât majoritatea. Nu m-am născut Criticul; m-am acrit cu anii, ca un vin prost.

Dar idealismul e labă mentală, iar absenteismul ca formă de protest e falimentar. Nu există un sac magic cu variante din care vor apărea opțiuni noi dacă stai acasă. Fie că votezi sau nu, un prost tot iese; iar dacă nu votezi, iese prostul ăl mai al dracu.