Familia Românescu vs. COVID-19

Pe bune • de Criticul 28/03/2020

Să facem cunoștință cu familia Românescu.

Româneștii sunt plictisiți și fără chef. Locuiesc împreună de mulți ani, într-o cocioabă dărăpănată, din care tot își spun că s-ar muta, dar n-o vor face niciodată – cartierul e cât de cât OK, iar chiriile în rest sunt scumpe, CSFNCSF.

Româneștii n-au mai mâncat împreună de la meciul de adio al lui Hagi. În casă, tai lehamitea cu cuțitul, toți bombăne constant cu ochii în podea, fiecare închis în camera lui cu căștile pe urechi, căutând să se rupă pe cât posibil de realitatea din afara ușii și de restul familiei.

tot »

Logica răului cel mai mic

Pe bune, Pulitică • de Criticul 25/05/2019

Se apropie votul de duminică și, ca de fiecare dată, nu există nicio variantă bună. Există numai variante rele și foarte rele.

Problema nu-i specific românească. Peisajul deciziilor ce trebuie luate în spațiul politic (economic, social) în sec. XXI a devenit prea complex pentru înțelegerea umană. Poate cândva o să inventăm o inteligență artificială care să guverneze bine. Până atunci însă, ne bazăm pe oameni, care sunt proști și coruptibili – mai ales cei care întră în politică. Politica atrage lichele și sociopați. Pe sociopat îl doare-n pulă de tine, prin definiție. tot »

Tribalism, bigotism și smardoială

Pe bune • de Criticul 22/07/2015

Când eram mic și mă jucam cu alți copii în fața blocului, unii dintre băieţi (care probabil au ajuns smardoi sau altă marcă de cocalari) se legau de copiii de la alte blocuri care treceau pe acolo: tot »

Eşti mai prost decât crezi

Pe bune • de Criticul 15/12/2014

Fă cunoştinţă cu Vasile, strămoşul nostru.

Vasile e omul peșterilor. Nu în sensul de speolog sau de Arsenie Boca, ci de exemplar tipic al unei specii de primate asemănătoare cu cimpanzeul, care a învăţat să dea cu bâta şi să arunce cu pietre.

tot »

Rezervorul de budă, eterna provocare

Pe bune • de Criticul 14/05/2014
Rezervoreanu

După atâtea secole de ingeniozitate umană, în care am trimis oameni pe lună, am înălţat piramide şi zgârie-nori, am spart atomul şi cele mai strălucite minţi au observat că melcii-banană îşi mănâncă reciproc pulile, tot n-am reuşit să construim un rezervor de budă ca lumea. tot »

Dreptul la critică

Pe bune • de Criticul 25/12/2012

Vreau să mă leg azi de o eroare în gândire destul de comună, pe care o observ tot mai des de când am început să scriu pe aici. Sună cam aşa:

Nu ai dreptul să critici dacă nu poţi face tu mai bine!

Asta se traduce în felul următor: tot »

La anu’

Pe bune • de Criticul 09/01/2012

Anul nou vine întotdeauna cu o doză exagerată de optimism. 2011 a fost de căcat, dar 2012 o să ruleze suprem. Lumea crede că imediat ce bate ceasul ora zero, în mod magic o să devină foarte ușor să-și înlocuiască obiceiurile proaste cu altele benefice, așa că – ce moment mai bun pentru o schimbare radicală în bine? tot »

Triumful mediocrităţii

Pe bune • de Criticul 06/10/2011

Înainte de a începe să citiţi acest articol, vă rog să răspundeţi în gând la următoarea întrebare.

O Dacie pe care a fost lipită o emblemă BMW este:
a) un BMW
b) tot un hârb de Dacie

Gata?
Dacă aţi răspuns a), vă rog să mergeţi pe alt site, căci cel de faţă nu se potriveşte calibrului dvs. intelectual. În caz contrar, puteţi citi mai departe. tot »